Křišťálové lustry & umělecká svítidla

Blog


Moderní křišťálové lustry a designová skleněná svítidla užitá v architektuře

Autor: Zdeněk Kleprlík, publikováno: 28.09.2015 15:04

SKLO a nejen to křišťálové se vždy spojuje s architekturou. Ne pro každý interiér je vhodný tradiční český křišťálový lustr. Jsou situace, kdy architekt, nebo interiérový designér navrhne takové prostředí, kde se pro osvětlení vnitřních prostor lépe uplatní zcela něco nového, zvláštního a nekonformního. Takovým objektem může být moderní atypický křišťálový lustr, nebo jiný designový skleněný lustr navržený jen pro tuto konkrétní příležitost.

Designový lustr z vrstveného skla

Designový skleněný lustr z vrstveného skla - viz zakázková výroba

Použití moderního svítidla nemusí automaticky znamenat něco méně hodnotného, laciného, nebo dělaného jen na odiv. I moderní lustr může být reprezentativní a řemeslně dobře zpracovaný. Pokud se podaří spojit krásu a účelnost i moderní lustr se může stát hodnotným uměleckým dílem, které může uživateli zpříjemňovat život po dlouhou dobu.

Moderní přisazený křišťálový lustr

Moderní přisazený křišťálový lustr
dovede jedinečným způsobem zkrášlit interiér a učinit jej neopakovatelným

Nejen moderní centrální lustr, ale i další zdroje světla

Při navrhování funkčního moderního designového osvětlení se nelze soustředit jen na hlavní stropní svítidlo. Pokud řešíme například osvětlení bytového interiéru, je třeba zohlednit funkčnost a praktičnost s dalšími bytovými svítidly s ohledem na zdraví zraku. Současný způsob života vyžaduje použití dalších typů a tvarů svítidel, jako jsou nejrůznější lampy pro zvláštní účely např. jiná lampa nad pracovní stůl, jiná nad kuchyňskou linku, stojací lampa ke křeslu, lampička na noční stolek v ložnici, světla do koupelny, nástěnná svítidla aj. Vždy je to kombinace soustředěného a rozptýleného světla. Dobře navržené a zkombinované funkční osvětlení by nemělo oslňovat a naopak zase by nemělo být příliš slabé a zvyšovat namáhání zraku.
Pokud se řeší estetičnost moderního osvětlení, první co přichází v úvahu je navržení optimálních tvarů a rozměrů svítidel tak, aby zútulňovala interiér a činila jej nejen účelným, ale i krásným. Pro dosažení rovnoměrného osvětlení se vyhýbejte extrémům -  například krásné designové svítidlo v podobě obrovské koule může působit v menším prostoru stísňujícím dojmem. Na celkový estetický dojem z interiéru může mít vliv i vzhled lustrů a lamp v rozsvíceném a zhasnutém stavu.

Moderní lustr se skleněnými paprsky - zhasnutý

Designové skleněné světlo se světlovodnými paprsky - zhasnuté

Stejné svítidlo, ale rozsvícené

Stejné svítidlo, ale rozsvícené ...

Toto je jen slabý náznak toho, jak možná nejlépe navrhovat moderní lustry a svítidla v bytové architektuře. Navrhnout krásné a přitom praktické osvětlení interiérů veřejných budov, kanceláří, hotelů aj. je jistě ještě mnohem složitější.

Moderní lustr jako křišťálový pták

Vhodným materiálem pro výrobu moderních křišťálových svítidel je nerezová ocel. Spojením křišťálového skla a nerezu lze vytvořit přímo umělecká křišťálová díla.

***


Pošlete svůj komentář

položky označené * je nutné vyplnit (E-mail se na stránkách nezobrazuje)