Křišťálové lustry & umělecká svítidla

Blog


Luxusní lustry a lampy z českého křišťálu nejen do obýváku

Autor: Zdeněk Kleprlík, publikováno: 21.09.2015 17:40

V současné době rozvinutého kapitalismu je nabídka lustrů, lamp a jiných svítidel opravdu široká a pestrá. Proto vybírat svítidlo povrchně jen podle vzhledu, bez znalosti původu a provedení, může být někdy problém. Nejen, že si můžete tak pořídit svítidlo řemeslně a výtvarně bezcenné, ale také funkčně a provozně nemusí splňovat Vaše nároky. Pokud však vsadíte na klasické české křišťálové lustry, a nemusí to být jen ty nejluxusnější, můžete si být jisti, že většinou získáte kvalitní svítidlo s vyšší přidanou hodnotou v podobě tradice českých sklářských mistrů. Luxusní české křišťálové lustry se liší oproti svítidlům např. asijské provenience zejména kvalitními použitými materiály, technikou provedení a historicky danými tvary.

Poctivý český lustr Vás většinou přežije, může být předmětem dědictví a je často užíván po generace.  I po 80 a více letech se dá luxusní český lustr snadno repasovat tak, aby dobře posloužil další generaci pro osvětlení obýváku, ložnice, či jiného reprezentativního interiéru. Postupem času se z něho stává starožitnost, která jen získává na hodnotě.

Co odlišuje české luxusní lustry a lampy od levných napodobenin z hypermarketů

Třpyt ručně broušeného křišťálového skla

S označením čiré olovnaté křišťálové sklo se automaticky pojí vznešená představa průzračnosti a lesku. Oboje patří k základním vlastnostem skla, jimiž se odlišuje od jiných materiálů. Každý lesk je výsledkem odrazu světelných paprsků. Pokud porovnáme lesk leštěného kovového povrchu a lesk křišťálového skla, je skleněný lesk mnohem složitější a bohatší, neboť jej vytvářejí nejen paprsky světla odraženého od hladkého povrchu, ale i průsvitnost a lom světla, které jsou závislé na složení skla.

Všechny skleněné díly řemeslného křišťálového lustru (včetně závěsných kroužků apod.) jsou skutečně z křišťálového olovnatého skla, nikoliv z plastu!
Luxusnější lustry a lampy se odlišují výjimečným leskem, který je dán nejen použitím dokonale čirého křišťálového skla, ale také originálními broušenými dekory, které umožňují maximální vyniknutí lesku skla, lomu a odrazu světelných paprsků.

Řezaná miska - dekor PK500
Umělecká řemeslná práce na kuličském brusu - broušený dekor na celém povrchu misky

Menší luxusní odlitkový lustr

Menší luxusní odlitkový lustr s podobným broušeným dekorem PK500 z naší nabídky

Úžasný efekt zrcadlení

Promyšlený dekorativní brus umožní světelnému paprsku odraz nejen z jedné, ale ze stovek hran a plošek. Pokud se světelné paprsky mohou také odrazit od lesklého, nebo tmavého pozadí za skleněnou plochou, celý optický dojem se tak znásobí díky známému fyzikálnímu efektu zrcadlení (podobně jako u běžného zrcadla).

Broušená miska se stříbrným pozadím

Zlatá, nebo stříbrná leštěná poniklovaná mosaz je ideální pozadí krycí misky z broušeného skla

***


Pošlete svůj komentář

položky označené * je nutné vyplnit (E-mail se na stránkách nezobrazuje)