Křišťálové lustry & umělecká svítidla

Blog


České lustry Murano a umělecké hutní sklo

Autor: Zdeněk Kleprlík, publikováno: 27.09.2015 12:22

České lustry Murano a umělecké hutní sklo

Při vyslovení slova Murano, Murano lustry, nebo uměleckořemeslné barevné sklo, se většině z nás správně vybaví slunná Itálie, slavné Benátky, případně přímo ostrov Murano. Ti znalejší vědí více o původu tohoto úžasného dekorativního skla (např. italské majoliky), které vzniklo v období 13. století v proslulých benátských sklárnách. Tehdejší italští sklářští mistři byli velmi dobře střeženi, aby se zachovalo tajemství výroby, vědomosti si dědili, a ten kdo tajemství prozradil, byl přísně potrestán i se svojí rodinou.

Méně lidí však ví o české tradici výroby skla ve starých hutích ve stylu renesančního Murana. I když někdo může trvat na výtvarné nedostižnosti italského skla Murano, čeští sklářští mistři dosáhli v tomto směru také velkého mistrovství.
Současní čeští umělečtí skláři dovedou minimálně to samé co italští mistři. Přesto se platí především za značku. Originální italské Murano je několikrát dražší než české, přitom řemeslně i technicky (myšleno u svítidel) bývá to české často kvalitnější.

Rubínový český murano lustr

Murano lustr z rubínového skla

Umělecká svítidla ve stylu Murano jsou velmi poutavá, neboť jsou často výrazně barevná.
Krása těchto lustrů a lamp dovede navodit určitou atmosféru, vážné i radostné pocity.
Vše co patří ke správnému umění.

Čím jsou Murano lustry a svítidla výjimečná

Při jejich výrobě se uplatňuje ryzí umělecké řemeslo, a to přímo v žáru sklářské pece.
Každý takový výrobek je v podstatě originál, neboť při ruční výrobě lze těžko zopakovat přesně všechny postupy, které vedly ke zhotovení daného uměleckého předmětu.
Murano lustry se většinou vyrábí v menších sériích a ani tak nejsou všechny díly stejné, i když na první pohled se tak může zdát. Při výrobě svítidel Murano se uplatňuje mnoho řemeslných technik jako je foukání skla, hutnické tvarování a zdobení, případně další zušlechťovací techniky.
Při výrobě předmětů ve stylu Murano se uplatňuje nejčastěji měkké sodné sklo, které vydrží déle tvarovatelné a umožní tak skláři plně projevit svoji kreativitu a fantazii (výroba skleněných květů, různá skleněná zdobení, tvarování zvířátek, předmětů apod.).
Dobrý umělecký sklář musí pracovat při tvarování žhavé skloviny v omezeném čase, přesto dokáže vytvořit úžasně reálné předměty, které by obyčejný člověk nevytvořil ani z keramické hlíny při neomezeném množství času. Výroba uměleckého hutního skla není jen o přesnosti a soustředěnosti, ale především o výtvarném talentu.

Murano s modrými květy

Jednoduchý český lustr Murano s modrými květy - viz zakázková výroba.


Pošlete svůj komentář

položky označené * je nutné vyplnit (E-mail se na stránkách nezobrazuje)