Křišťálové lustry & umělecká svítidla

Blog


Výroba odlitkových mosazných lustrů a lamp, starožitné mosazné lustry

Autor: Zdeněk Kleprlík, publikováno: 18.09.2015 13:50

Mosaz jako hlavní materiál pro výrobu klasických odlévaných lustrů

Základní surovinou pro výrobu dílů odlitkových lustrů je mosaz, což je slitina mědi a zinku.
Kvalitní "žlutá" mosaz obsahuje ca 35% zinku. Mezi přednosti mosazi patří kromě krásného zlatého vzhledu evokujícího pravé zlato, také její korozivzdornost a obrobitelnost. Pevnost mosazi je např. oproti oceli samozřejmě výrazně nižší, avšak pro účely výroby lustrů je naprosto dostačující. Další výhodou mosazi je její schopnost pokrýt se vrstvou oxidů chránících kov před další korozí (podobně jako u čisté mědi, která se sama pokrývá ochrannou modrozelenou patinou - měděnkou). U starožitných mosazných lustrů je tato dekorativní povrchová patina dokonce žádoucí a vítaná, neboť potvrzuje dobu a styl, kdy dané mosazné svítidlo bylo vyrobeno.

Výroba a zpracování surových mosazných odlitků

Surové odlitky se vyrábí technologií gravitačního odlévání do pískových forem. Pro dosažení požadovaného finálního vzhledu se surový odlitek musí dále mechanicky opracovat a chemicky vyčistit.

Chemicky vyčištěné mosazné odlitky - budoucí ramena lustru

Chemicky vyčištěné odlitky (budoucí ramena lustru)

Odlitkové mosazné pásy

Surové odlitkové pásy používané např. k výrobě montur košových lustrů

Odlitkový mosazný lustr s rameny

Výsledek vynaloženého úsilí ...

Křišťálový košový odlitkový lustr

Strassový koš s odlévanými rameny

Povrchové úpravy mosazi

V případě, že je požadován trvale zlatý vzhled, odlitky se zakonzervují bezbarvým lakem, který se vypálí při 150°C. Další "poněkud dražší" možnost jak dlouhodobě zachovat lesklý zlatý povrch je galvanické pozlacení. Proces zlacení je u výroby luxusnějších svítidel zcela běžný.

Zvýraznění mosazi lehkým obarvením

Pro zvýraznění reliéfů a kontur se vtírá tmavá barva do rýh a prohlubní zlatého mosazného odlitku. Pokud se tato činnost provádí citlivě, lze docílit zajímavého plastického efektu.

Detail zvýrazněné kontury odlitkového pásu

Detail křišťálového koše s odlitkovým pásem se zvýrazněnou konturou

Moření mosazného povrchu

Moření jako chemické zpracování povrchu mosazi v podstatě napodobuje proces stárnutí kovu. Takto získaná PATINA může mít různou intenzitu, případně i barevný odstín (do červena, do hněda apod.). Za pomoci chemického mořidla lze u mosazi napodobit i vzhled bronzových lustrů a svítidel.

Galvanické pokovení mosazi

Kromě zmíněného galvanického pozlacení 24K zlatem se barevný kovový povrch mosazi mění elektrochemickým poniklováním, případně pochromováním (stříbrný povrch). Výsledné povrchy nemusí být pouze lesklé a leštěné, ale mohou být matované (např. matovaný chrom aj.). Vše závisí pouze na Vašem vkusu a prostředí, do kterého svítidla budou umístěna.

Odlitková svítidla si můžete od nás objednat v nejrůznějších provedeních pro použití na strop, na zeď, či na podlahu (klasické lustry s rameny, košové lustry, stojací lampy, stolní lampy, mosazné lucerny aj.). Lze objednat i uzavřená provedení odlitkových svítidel pro venkovní použití. Ke všem odlitkovým lustrům Vám dodáme patřičně dlouhý řetěz opatřený zdobným baldachýnem, který se stane estetickou součástí těchto úžasných řemeslných svítidel.

Baldachýn z odlévané mosazi
Odlitkový baldachýn a dekorativní řetěz menšího odlitkového lustru


Pošlete svůj komentář

položky označené * je nutné vyplnit (E-mail se na stránkách nezobrazuje)