Křišťálové lustry & umělecká svítidla

Blog


Jak vybrat svítidla do obýváku podle výšky stropu a jak lustr správně pověsit

Autor: Zdeněk Kleprlík, publikováno: 13.09.2015 17:08

Ač se na první pohled může zdát, že výběr lustru do interiéru obývacího pokoje nemůže být nic složitého a komplikovaného, následný provoz a užívání svítidla Vás může rychle přesvědčit o opaku. V současnosti obchody nabízejí nepřeberné množství lustrů a svítidel, jenž se liší nejen velikostí (poměrem výšky a šířky), ale také provedením a kvalitou materiálů, ze kterého jsou svítidla zhotoveny.
Při navrhování svítidla do obytného interiéru se vždy musí zvážit dvě hlediska, a to hledisko designové a hledisko technické zohledňující praktičnost používání svítidel. Pokud nespoléháte jen na svůj vlastní vkus, s estetickým hlediskem Vám jistě ochotně pomůže architekt. Bohužel, architekt řeší hlavně estetickou část svítidel, navrhne Vám jaký lustr, lampa či jiné designové svítidlo nejlépe zapadne mezi další komponenty a vybavení Vašeho interiéru. Technické provedení a praktičnost svítidla však většina architektů příliš neřeší.

Koupě menšího svítidla než je potřeba

Poměrně běžným prohřeškem je výběr svítidla sice designově správného, avšak malého.
Pokud vidíte lustr zavěšený v obchodě, případně lustr vybíráte na základě fotografie (fotografie může být i přímo s doporučením architekta), těžko si dokážete přesně představit, jak lustr bude vypadat a působit v reálném interiéru. Až následné používání Vám ukáže, zda jste volili správně. Pokud ano, pogratulujte si. Pokud jste zvolili např. lustr příliš malý, výsledkem může být světelné prostředí, kde se nebudete cítit dobře. Výsledkem pobytu v takovém pološerém prostředí může být zbytečná a předčasná únava, aniž by si člověk uvědomoval, proč se mu tak vlastně děje. Naopak pokud zvolíte příliš velké a výkonné svítidlo, vznikne prostředí plné rušivých vlivů, nežádoucích odlesků a třpytů, jež zbytečně namáhají oči a mozek. Zkrátka, každý extrém je špatný.

Co dělat, když je potřeba u nižších stropů dosáhnout vyššího světelného výkonu

Podle výšky stropu lze odstupňovat použití různých typových svítidel:

1. Bodová svítidla, tzv. "bodovky"

Tato svítidla se nejčastěji uplatňují např. v prostorách s instalovanými sádrokartonovými podhledy. Představa, že bodová svítidla jsou vhodná pouze do administrativních prostor je milná. I bodová svítidla mohou vypadat reprezentativně a překvapivě zútulnit chodbu, nebo prostor s nízkým stropem.

Mosazné bodové svítidlo

Odlitková mosazná bodová svítidla

Na přání Vám můžeme dodat a nainstalovat tento typ bodových svítidel i jinými povrchovými úpravami kovu jako je stříbrné poniklování, nebo mořená mosaz s patinou.

2. Přisazené lustry a svítidla

K úžasné proměně interiérů s o něco vyššími stropy lze použít přisazená svítidla.  Tato svítidla se montují kovovou základnou přímo k povrchu stropu. U tohoto typů svítidel lze nalézt již mnohem širší provedení stylů a tvarů, které umožní patřičně zkrášlit Váš interiér.

Odlitkové mosazné přisazené svítidlo s oranžovým sklem

Designové odlitkové přisazené svítidlo s Ambrovým broušeným sklem

Přisazený křišťálový lustr

Křišťálový přisazený lustr vypadá dobře i na nízkém dřevěném kazetovém stropě

Pískovaný přisazený lustr

Přisazený pískovaný lustr zdobený brusem a odlitky

3.  Designová světla s dostatkem žárovek

Pro nižší stropy, případně i stropy s nižší nosností lze použít některá designová svítidla s menší výškou a větší šířkou. Zde je několik možností:

Křišťálové lustry:

Křišťálový lustr pavučina

Strassový lustr (pavučinka) průměr 80 cm, 12 žárovek, ve stříbrném, nebo zlatém mosazném provedení. Laserem řezaná kovová ramena.

Nízký upravený křišťálový lustr

Designový křišťálový lustr se 42 žárovkami v provedení zavěšení na tyči poskytne i v nižším prostoru opravdu dostatek světla.

Pískovaný lustr na krátké tyči

Pískovaný odlitkový lustr zavěšený na krátké tyči

4. Upravené klasické křišťálové lustry pro nižší stropy

V případě, že máte strop nižší výšky, tj. 2,2 m a méně, a přesto si chcete nainstalovat klasický nejlépe křišťálový lustr, lze udělat několik úprav, které Vám to umožní.

Pokud máte nízký strop, pro zavěšení lustru lze použít místo řetězu závěsnou tyč.

Tereziánský lustr se sníženou výškou

Tereziánský lustr upravený pro nízký strop – místo řetězu je závěsná tyč. Mosazný baldachýn je krytý broušenou skleněnou mísou ozdobenou křišťálovými ověsy, což je jistě další plus pro design lustru.

Přisazený Strassový lustr

Strassový lustr v provedení pro přisazení ke stropu

Stejný lustr se zavěšením na tyči

Ten samý lustr upravený pro zavěšení na tyči v reálném interiéru. Lustr se nachází nad točitým schodištěm

5. Klasické lustry pro běžnou výšku stropu

Pokud máte dostatečně vysoké stropy, zejména ve starších budovách, kde se nešetřilo prostorem, může naopak řešit opačný problém - zakoupený lustr má příliš krátký řetěz. V takovém případě lustr po nainstalování bude viset příliš vysoko a celý reprezentativní dojem z jinak naprosto úžasného lustru bude ztracený. Pokud instalujete lustr do interiéru s vyšším stropem, uvědomte si, že lustr by měl nejlépe viset v takové výšce, kdy jej stojící postava vidí pod úhlem 45° od úrovně očí. Z tohoto úhlu křišťálové lustry vypadají nejlépe a nejbohatěji. Výška lustru může být i mnohem nižší v případě zavěšení např. nad jídelním stolem, kde se lidé na lustr dívají z pozice vsedě a kde lustr nemůže vadit při průchodu místností. Jistou roli může sehrát i celkový rozměr pokoje, kdy je potřeba udržet vyvážený vzhled prostoru. Většinou se uvádí pro zavěšení lustru 20-30% šířky pokoje.


Pošlete svůj komentář

položky označené * je nutné vyplnit (E-mail se na stránkách nezobrazuje)